Uw zwembad is tijdens de warme dagen een must-have. Heerlijk dobberen in het water. Maar dan moet het zwembadwater wel van goede kwaliteit zijn. Regelmatig het water controleren is zowat het gehele jaar noodzakelijk. Het is een relatief makkelijke klus maar het moet wel gedaan worden. Want van prikkende ogen of groen zwembadwater wordt niemand echt vrolijk van en nodigt niet uit tot lekker relaxen.
Wat kunt zoal tegen komen en hoe wordt het behandeld?
Groen water in het zwembad en dat op de zonnigste dagen van het jaar? Van meer kan je als zwembadeigenaar of -gebruiker niet balen. Want in groen zwembadwater nodigt niet uit om in te gaan zwemmen.
Daarom maakten we een overzicht van de oorzaken en oplossingen tegen groene aanslag in het zwembadwater. Op die manier kan je zo snel mogelijk opnieuw van het zwembad genieten.
Klaar om het zwembad in te duiken? Test dan eerst de gezondheid van het zwembadwater! Die is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren. In de zomer is het zwembadwater snel verontreinigt door het frequente gebruik en in de winter net omgekeerd, door de langdurige stilstand. Zowel bij de opstart van het zwembadseizoen na de winter als tijdens het veelvuldige gebruik in de zomer is het belangrijk om de kwaliteit van het zwembadwater goed op peil te houden. Test daarom regelmatig de waarden die de kwaliteit van het zwembadwater bepalen, namelijk: de pH-waarde, de hardheid en de alkaliniteit. Deze drie chemische eigenschappen meet je eenvoudig met speciale zwembadteststrips of zwembadwater tester 3-way.
1. De pH-waarde (zuurtegraad)
Een te hoge of te lage pH is slecht voor je zwembadwater én je gezondheid. De oorzaken van een te hoge pH-waarde zijn vaak het toedienen van chloorgranulaat, een sterke stijging van de temperatuur of het gebruik van bepaald leidingwater. Wanneer je zuurtegraad te hoog is zal de effectiviteit van de chloor afnemen. Daarnaast zijn rode ogen en een droge huid een rechtstreeks gevolg van te hoge pH. Door een pH verlager in de juiste dosis toe te voegen, is het water weer in topconditie.
Een te lage pH-waarde heeft eveneens gevolgen. Het is schadelijk voor de liners en componenten in kunststof en metaal. De oorzaak voor een te lage pH-waarde bevindt zich vaak bij het gebruik regen- en putwater heeft vaak een te lage pH. De ideale pH ligt tussen 7,0 en 7,6. Door het zure water slijten zowel je zwemkledij als mozaïektegels behoorlijk af, de werking van chloor vermindert en het water kan bruin kleuren. Niet bepaald een frisse duik dus. Met een pH verhoger kan je de zuurtegraad weer opkrikken.
2. De hardheid
Een zwembad wordt bijna altijd gevuld met leidingwater. Water dat rechtstreeks uit de kraan komt heeft altijd een bepaalde hardheid. De (calcium)hardheid heeft aan hoeveel kalk er in je zwembadwater zit. Het is dus een maat voor het gehalte aan kalk- en magnesiumverbindingen. Een te hoge hoeveel kalk heeft als gevolg dat dit zich zal vastzetten op de wanden, in filters en andere installaties. Anderzijds zorgt een tekort aan kalk het water agressief maken. De ideale waarde voor de hardheid ligt tussen de 250 en 500 ppm. Bij te veel kalk is het aan te raden om een speciale zwembad ontkalker toe te voegen aan het water.
3. De alkaliniteit
De alkaliniteit is een maat voor de totale hoeveelheid aan opgeloste mineralen. Een voldoende hoge alkaliniteit zal de pH stabieler houden en minder laten fluctueren na gebruik, na regen enz. De ideale waarde van de alkaliniteit van je zwembadwater ligt tussen de 100 en 150 mg/l. Meet de alkaliniteit regelmatig en voeg indien nodig Alkalinity Up toe om je zwembadwater weer stabiel te houden.